Z historie konopišťského panství

• Vážení návštěvníci našich stránek. Vítáme vás v části věnované historii konopišťského panství. O Konopišti a jeho asi nejslavnějším majiteli Františku Ferdinandovi Rakouském – Este již bylo napsáno mnohé. Neradi bychom tedy opakovali již známá fakta. Proto jsme historii Konopiště pojali poněkud jiným způsobem. Pod následujícími odkazy naleznete jmenný seznam konopišťských zaměstnanců a dále drobnou vzpomínku na dnes již zaniklou obec Konopiště. Obsah obou odkazů je průběžně aktualizován.

• Chtěl bych poprosit všechny návštěvníky těchto webových stránek, jejichž předci pracovali na Konopišti anebo vědí detaily z historie panství, aby mne kontaktovali na e-mailu pavlik-konopiste@seznam.cz a pomohli mi doplnit informace o Konopišti a seznam zaměstnanců o další zajímavé lidské příběhy.

• Fotografie zveřejněné na následujících stránkách pochází z osobní pozůstalosti Jany Herdové (J.H.), archivu zámku Artstetten (Schl.A.), soukromého archivu Lukáše Pavlíka (L.P.), popřípadě z rodinných archivů potomků jednotlivých zámeckých zaměstnanců.

Zaměstnanci na Konopišti

Historická obec Konopiště

Použitá a doporučená literatura:

Archivní prameny:

– Státní oblastní archiv Praha:

• Osobní fond Josef Volf, e.č. 550
  • Velkostatek Konopiště, e.č. 210

Pro detailní informace o životě Františka Ferdinanda Rakouského – Este doporučujeme výborně vypracované internetové stránky: www.franzferdinand.cz