Historická obec Konopiště

Konopiště

Zámek Konopiště a budovy v podzámčí mezi lety 1894 a 1900. (L.P.)

• Historická obec Konopiště (v německém označení Konopischt) vznikla s největší pravděpodobností ve 13. století kolem hradu rodu Benešoviců. Podobně jako hrad, i obec prošla v průběhu dalších století vývojem. Byla zaměřena na hospodářství a zemědělskou produkci. Nechyběl zde pivovar, lihovar, cukrovar, poplužní dvůr s přilehlými poli, mlýn, sádka a rovněž také hostinec a dvoutřídní škola. S postupem času se měnila i její velikost. V 19. století pod Konopiště katastrálně spadaly osady a samoty Zbožnice, Žabovřesky, Chlístov, Želetinka, Párysův mlýn, Tužinka, Racek, U Syrých a Šiberna. V této době žilo v Konopišti zhruba 530 obyvatel (počty obyvatel se dle sčítání lidí postupně měnily: v roce 1932 v obci žilo 517 osob, v roce 2001 51 osob). Pozemky a budovy patřily jednak soukromým vlastník a dále Velkostatku Konopiště. Změna nastala rokem 1887, kdy panství zakoupil arcivévoda František Ferdinand Rakouský – Este, budovy v podzámčí z větší části zbořil a na jejich místě nechal vytvořit okrasné parky. Zbylé budovy byly přestavěny tak, aby sloužily záměrům zámeckého pána. Seznam nemovitostí, které spadaly do majetku Velkostatku Konopiště, naleznete zde.

• Obec Konopiště jako taková definitivně zanikla v roce 1960 a její území katastrálně přerozděleno pod obce Václavice, Chlístov a město Benešov.

Konopiště a okolí po radikální přestavbě. Pro zvětšení mapy klikněte na obrázek.

Zámek Konopiště a okolí po radikální přestavbě. Červeně jsou vytaženy budovy a sakrální objekty. Pro zvětšení mapy klikněte na obrázek.

Otisk úředních razítek užívaných konopišťským panstvím.

O pozoruhodných místech a budovách v Konopišti se dozvíte více pod následujícími odkazy:

Zámek
Stavení pod jižní zámeckou strání
Stavení na východní straně zámku
Křížová cesta
Růžová zahrada